producatorii de cuptoare cu microunde sustin ca aceste aparate protejeaza nutrientii din hrana, dar contrariul se poate vedea chiar si cu ochiul liber, caci se schimba textura si gustul bucatelor incalzite astfel. Alimentele scoase dintr-un astfel de cuptor capata un gust usor “sintetic”, iar mirosul imbietor pe care il aveau cand abia fusesera gatite parca dispare prin minune. Mai mult, conform Care2, o parte destul de mare dintre nutrieti dispare. Asta nu inseamna ca daca incalzesti din cand in cand ceva la cuptorul cu microunde te vei imbolnavi, dar exista un pericol in cazul in care iti gatesti marea majoritate a mancarii in acest fel. Studiile recente arata o diminuare cu 5-40% a mineralelor continute, lucru ce se intampla si in cazul proteinelor. – in 1999, un studiu scandinavian privind sparanghelul gatit astfel arata ca multe din vitamine se pierd. – alte studii au aratat ca 60 de secunde de incalzire a usturoiului la cuptorul cu microunde sunt de ajuns pentru a inactiva principalul component din planta, care lupta cu cancerul. – un studiu publicat in 2003 de Jurnalul de Stiinta a Alimentelor si Agriculturii a aratat ca broccoli isi pierde 97% dintre antioxidanti daca este supus unui proces asemenator. Prin comparatie, atunci cand este fiert, broccoli isi pierde doar 11% din antioxidanti. Se observa si o reducere a compusilor fenolici, insa continutul de minerale ramane acelasi. – nici laptele de mama nu trebuie incalzit intr-un astfel de cuptor, caci sunt distruse cele mai importante elemente si hrana cu pricina nu mai ofera protectie pentru bebelus. In 1992, s-a descoperit ca laptele matern isi pierde anticorpii si se pot dezvolta in el bacterii periculoase in cazul in are este incalzit intr-un asemenea cuptor. Din moment ce chiar simpla incalzire a alimentelor presupune degradarea acestora, nici nu se pune problema de a gati in acest fel. Incearca sa consumi fructele si legumele cat mai proaspete cu putinta, crude daca se poate, iar daca vrei sa le gatesti intr-un fel, alege fierberea sau plita. Si produsele lactate sunt mai hranitoare atunci cand nu sunt incalzite, iar carnea e ideal sa fie folosita in ciorba sau fripta pe plita sau, cel mult, pe gratar (desi fumul este cancerigen). sursa: ziare.com]]>

CategoryCauze Naţionale
Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer