Azi se împlinesc 4 ani de la momentul zero al crizei financiare și economice prin care trece planeta, ajunsã acum în faza crizei datoriilor suverane. La 4 ani de la intrarea sub protecția legii falimentului, banca Lehman Brothers a ieșit din faliment dupã ce a trimis o undã de șoc în toatã lumea financiarã care a creat cãderi masive pe bursã, falimente bancare mici dar numeroase în America, îndatorãri excesive ale statelor care n-au lãsat bãncile mari sã cadã și nu în ultimul rând recesiune economicã în aproape toatã lumea.
De la falimentul Lehman Brothers din dimineața zilei de 15 septembrie 2008 s-au întâmplat multe lucruri, criza fiind resimțitã în absolut toate domeniile de activitate, unda de șoc depãșind orice barierã: în acești patru ani au cãzut guverne, au avut loc falimente, unele mai mari altele mai mici, au avut revolte populare animate de nemulțumirile legate de șomaj și sãrãcie, am trãit și trãim în continuare pericolul ca unele structuri precum zona euro sã sufere modificãri sau chiar falimentul Greciei.
Dincolo de toate acestea, multe dintre ele arhicunoscute, dorim sã ne oprim asupra unui singur aspect: existã oameni pentru care criza a fost o perioadã de care își vor aduce aminte cu plãcere. Asta pentru cã în timp ce alți rãmâneau fãrã job sau ieșeau în stradã, ei fãceau bani mulți. Foarte mulți. Da, ați ghicit, este vorba despre marii miliardari ai lumii care au știut sã facã bani cand țãrile se luptau cu falimentul, când șomajul creștea, când companiile se închideau. Ne oprim doar la câteva exemple: George Soros, celebrul și controversatul investitor american, avea în 2008 o avere estimatã de Forbes la 9 miliarde de dolari. În momentul de fațã, dupã 4 ani în care a prezis desființarea zonei euro și a criticat vehement Germania, Soros are o avere de 21,9 miliarde de dolari, confrom Bloomberg. Ingvar Kamprad avea puțin peste 31 de miliarde de dolari în 2008, dupã Forbes. În 4 ani a mai câștigat peste 10 miliarde de dolari, ajungând cu IKEA la o avere de peste 40 de miliarde. Amancio Ortega Gaona, cel mai bogat spaniol și singurul european aflat pe podiumul miliardarilor, avea 20 de miliarde de dolari în anul falimentului Lehman Brothers. Cât are acum? Mai mult decât dublu! 46 de miliarde, mai precis. Asta în timp ce starea economicã a țãrii sale creeazã valuri de îngrijorare în toatã Europa. Continuãm scurta înșiruire cu Lawrence “Larry” Joseph Ellison de la Oracle care, de asemenea este un om mai avut dupã crizã: avea 25 de miliarde de dolari în 2008. Acum are o avere estimatã de Bloomberg la 41 de miliarde de dolari. Ne oprim aici și ne întoarcem la cifrele crizei: La 4 ani de la cãderea Lehman,  15% din americani, adicã 46,2 milioane trãiesc în sãrãcie. Acest procent este cel mai mare întâlnit în ultimii 53 de ani, de când Biroul Naþional de Staticã þine evidenþa datelor. de Valentin Vioreanu – capital.ro
]]>

Write a comment:

Your email address will not be published.

© 2018 Cabinet de avocatura Mihai Rapcea

logo-footer