De ce au evoluat zebrele astfel incat sa aiba dungi este un subiect care framanta oamenii de stiinta de zeci de ani. Recent, cercetatorii din Ungaria si Suedia au anuntat ca au rezolvat misterul. Potrivit acestora, dungile au legatura cu insectele.
Concret, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat in Journal of Experimental Biology, dungile zebrelor sunt neatractive pentru insectele care sug sangele animalelor, relateaza BBC.
De-a lungul timpului au existat multe teorii legat de dungile acestora, comunitatea stiintifica fiind impartita intre ipoteze precum aceea ca dungile ar sadi confuzia in randul pradatorilor ori ca acestea ar regla temperatura corpului sau ar ajuta animalele sa se recunoasca intre ele.
Niciuna dintre piste nu s-a dovedit adevarata, realitatea fiind aceea ca totul tinea de reflectarea luminii.
Oamenii de stiinta au studiat initial caii cu parul de culoare cafenie, neagra sau alba, observand ca in cazul celor cu parul negru sau cafeniu lumina era polarizata orizontal, ceea ce atragea insectele. Caii cu parul alb pareau insa sa nu aiba aceasta problema.
Apoi s-a trecut la studiul zebrelor. S-au montat intr-un spatiu deschis, in apropiere de o ferma, mai multi cai artificiali, in marime naturala, cu diferite imprimeuri. Caii erau acoperiti cu un adeziv, astfel incat insectele care i-ar fi atacat sa ramana lipite. S-a observat ca un numar foarte mic de insecte fusese atras de caii cu imprimeu de zebra, chiar mai putine decat in cazul cailor albi.
S-a concluzionat ca adaptarea a aparut in cursul evolutiei pentru ca animalele sa se apere mai bine de insectele ce le sugeau sangele.
]]>