Foto:
http://nuvaccinurilor.blogspot.com/2009/07/dr-vasile-astarastoae-presedintele.html
Iata ce aflam din articolul
Petitie impotriva defaimarii prof. doc. Vasile Astarastoae, cunoscut ca un luptator impotriva vaccinurilor si a cardurilor de sanatate cu cip:
Va transmitem invitatia de a semna o petitie formulata de catre dl. Prof. Dr. Constantin Ciuce, rector UMF Iuliu Hatieganu Cluj-Napoca, in favoarea d-lui Prof. Dr. Vasile Astarastoae.
Noi, subsemnatii, membri ai comunitatii locale si internationale, constatam cu revolta ca unui membru marcant al comunitatii academice si medicale din Romania, profesorul Vasile Astarastoae, ii este negat dreptul la justitie impartiala si obiectiva. Investigatia referitoare la proiectele europene implementate de Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi, condusa neprofesionist de procurori ai Directiei Nationale Anticoruptie, a devenit o platforma de defaimare a rectorului Vasile Astarastoae si a echipei sale.
1. Solicitam Directiei Nationale Anticoruptie sa ia masuri pentru a inceta manipularea presei si a opiniei publice prin scurgerea de informatii trunchiate.
Verificarile proiectelor europene de la Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi s-au transformat intr-un scandal o data cu publicarea de fragmente din rechizitoriu si de declaratii trunchiate ale celor implicati. Presa si-a bazat articolele pe informatii oferite tendentios si selectiv de catre procurorii Directiei Nationale Anticoruptie.
2. Cerem Directiei Nationale Anticoruptie sa respecte prezumtia de nevinovatie
Desi faptele presupuse a fi fost comise nu comporta un pericol pentru societate, anchetatorii Directiei Nationale Anticoruptie au luat masura disproportionata de a incatusa membri din echipa Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi. In lipsa unei hotarari judecatoresti, expunerea publica are scopul de a sugera rezultatele unui proces care nu a avut inca loc. Este inacceptabil ca un organ al statului de drept, Directia Nationala Anticoruptie, sa ignore prezumtia de nevinovatie.
3. Solicitam continuarea investigatiei de catre procurori impartiali si profesionisti
Credem in capacitatea organelor abilitate de a duce la bun sfasit verificarile asupra implementarii proiectelor europene din cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” Iasi.
Cerem continuarea investigatiilor de catre o echipa noua de procurori, dedicati cautarii adevarului si nu utilizarii puterii justitiei pentru interese contextuale.
In cadrul reformei invatamantului superior romanesc, profesorul Vasile Astarastoae s-a dovedit a fi un Rector reformator, care prin actiunile sale si impreuna cu echipa sa a reusit sa plaseze Universitatea de Medicina si Farmacie “Gr. T. Popa” din Iasi la varful ierarhiei universitatilor romanesti, ca universitate de cercetare avansata si educatie.
Consideram aceasta campanie de defaimare un afront nu numai la adresa comunitatii academice si medicale, ci si la adresa justitiei din Romania.
Semneaza petitia pentru o investigatie echitabila si impotriva “executiei publice” de care are parte profesorul Vasile Astarastoae si echipa sa!
Credem in Justitia Romana si in dreptatea ei!
Desigur ca citirea mesajului si procesul de semnare este unul voluntar pentru fiecare dintre dumneavoastra care se regaseste in principiile pe care d-l profesor Astarastoae le-a promovat mereu si a modului in care dumnealui a aparat interesele profesiei medicale.
Va invit sa fiti alaturati celor ce protesteaza impotriva defaimarii D-lui Rector UMF Grigore T. Popa Iasi, Vasile Astarastoae dar si a celorlalti din conducerea UMF Iasi semnand petitia a carui link este mai jos.
http://www.petitieonline.ro/petitie/55378054
Daca credeti si dvs ca tot ce se intampla si, in special, modul cum se desfasoara ancheta este incorect, semnati petitia si trimiteti mesajul si altor persoane.
Nu uitati: daca suneti de acord si semnati petitia, trebuie sa intrati pe adresa dumneavoastra de e-mail pentru validare, imediat dupa ce ati parcurs procesul indicat de pe pagina petitiei. Veti gasit in casuta postala un e-mail avand ca expeditor PetitieOnline.ro pe care va trebui sa il deschideti si sa finalizati semnatura prin accesarea link-ului indicat in mesaj, pe al treilea rand al sau.
Fara a parcurge acesti pasi, procesul de semnare a petitiei nu este finalizat.
Vedeti si:
Iata si ce aflam din articolul
Astãrãstoae acuzã DNA cã a furnizat presei informaþii rupte din context:
Preºedintele Colegiului Medicilor din România, Vasile Astãrãstoae, a respins, duminicã, toate acuzaþiile care i-au fost aduse de DNA într-un dosar privind trucarea unei licitaþii pentru un proiect european implementat la Univerisitatea de Medicinã ºi Farmacie Iaºi, unde ocupã funcþia de rector.
Astãrãstoae a precizat cã, deºi nu a fost audiat încã de DNA, are informaþii potrivit cãrora este acuzat de aderare la grup infracþional, abuz în serviciu, tentativã la fals în rambursarea la universitatea ieºeanã a unor fonduri ºi conflict de interese.
Rectorul UMF a subliniat cã “þinta” scandalului de la UMF, în care doi directori ai universitãþii au fost reþinuþi de DNA, era de fapt el, pentru cã “unele persoane” nu vor ca acesta sã deþinã în continuare funcþiile pe care le are.
“Am aderat la grup pentru cã gena mea infracþionalã m-a trimis acolo sã ader fãrã niciun avantaj, aºa a fost trãirea mea interioarã”, a comentat, ironic, Astãrãstoae acuzaþiile care i se aduc de procurorii DNA, în conferinþã de presã la Iaºi.
Rectorul UMF Iaºi a precizat cã plângerea la DNA a fost depusã, din informaþiile pe care el le-a obþinut “pe surse”, de cãtre angajaþi ai universitãþii ieºene.
“Sunt persoane din UMF, foarte puþine, care sunt nemulþumite cã evaluãrile se fac dupã niºte criterii foarte stricte, nermulþumite pentru cã în universitate sunt reguli. Aceste persoane, repet foarte puþine, s-au plâns la DNA cã, dupã ele, platforma (platformã online pentru studenþii UMF, n.r.) nu funcþioneazã. Ar fi bine de vãzut ºi calitatea acestor persoane”, a spus Astãrãstoae, refuzând sã nominalizeze ºi persoanele în cauzã.
Acesta a adãugat cã ancheta DNA Iaºi vine într-un moment în care la UMF Iaºi ºi Colegiul Medicilor se fac pregãtiri pentru alegerile la conducerea celor douã instituþii.
“Nu vi se pare o coicindenþã prea mare? V-aº da o temã, poate aflaþi ‘pe surse’, cine, când ºi unde s-a declarat satisfãcut dacã Astãrãstoae este þinut 24 de ore. Cine, când ºi unde a spus ca Astãrãstoae sã nu mai fi atât de vocal, cine, când ºi unde, a spus cã medicii devin periculoºi dacã se coaguleazã ºi au un lider”, s-a adresat Astãrãstoae jurnaliºtilor prezenþi la conferinþã.
Potrivit lui Astãrãstoae, ancheta DNA vine ºi în contextul în care el a susþinut deschiderea unui Institut Regional de Oncologie la Iaºi, în condiþiile în care o parte a clasei politice ieºene a vrut schimbarea destinaþiei clãdirii pentru realizarea unui spital regional de urgenþe.
“În acest moment, nu regret deloc faptul cã am luptat pentru ca Institutul de Oncologie sã rãmânã Institut de Oncologie, chiar dacã mi-am asumat niºte riscuri ºi mi s-a atras atenþia asupra acestor riscuri. M-am opus ca bolnavii de cancer sã fie batjocoriþi”, a spus Astãrãstoae.
Referindu-se la licitaþia pentru realizarea unei platforme de e-Learning la UMF, despre care procurorii DNA au declarat cã ar fi fost trucatã, Astãrãstoae a subliniat cã datã fiind complexitatea proiectului, în valoare de peste ºase milioane lei, în caietul de sarcini s-a prevãzut ca firmele participante sã ofere dovada cã au consultanþi de înaltã calificare.
“Nu UMF a introdus acest lucru, ci chiar Guvernul, la alte licitaþii. A fost o poliþã de asigurare. Nu a fost o restricþie, în Europa sunt peste 2.000 de persoane de înaltã calificare, oricine putea sã aibã un astfel de consultant. Anunþul de licitaþie a stat în Jurnalul European ºi pe SEAP timp de 59 de zile. Licitaþia a fost supervizatã de toate instituþiile abilitate. Noi am solicitat ºi unitatea de control a achiziþiilor publice, care a fost prezentã la licitaþie. Conducerea UMF nu a avut niciun fel de relaþie contractualã cu reprezentanþii firmei (firma Maguay, care a câºtigat licitaþia, n.r.)”, a menþionat rectorul UMF.
Acesta a adãugat cã i-a vãzut pe reprezentanþii firmei câºtigãtoare doar de patru ori ºi a cerut ziariºitilor sã solicite DNA înregistrãrile telefonice ale lui, subliniind cã în aceste interceptãri nu ar exista nicio conversaþie a sa cu vreun reprezentant al firmei în cauzã.
“Aceastã firmã nu este una de apartament. Au executat proiecte ºi pentru SRI sau DIICOT, ºi aceste instituþii au manipulat licitaþii?”, a întrebat retoric Astãrãstoae.
ªeful medicilor din România a mai spus cã va iniþia o miºcare prin care toate instituþiile statului sã fie sub un control civic, adãugând cã în aceastã categorie intrã inclusiv DNA, el reproºând procurorilor cã au dat în presã “informaþii trunchiate”.
“Voi iniþia aceastã miºcare prin care toate instituþiile statului sã fie sub control civic. Va trebui sã modific legislaþia, acest lucru se poate face ºi din celulã. Iniþiativa se poate face prin strângere de semnãturi.
Când am spus cã revin în politicã, nu a însemnat obligatoriu cã trebuie sã mã înregimentez într-un partid. Dacã voi avea nevoie de un partid, mã voi adresa unui partid care sã fie de dreapta, dreapta realã, nu declarativã. (…) Prefer sã mor pe baricade decât sã trãiesc într-o þarã cu fricã ºi urã. Sunt medic legist ºi sunt obiºnuit cu moartea”, a precizat Astãrãstoae.
Rectorul UMF a reproºat ziariºtilor cã ar fi prezentat eronat în presã informaþiile din dosar, una din instituþiile de presã nominalizate fiind TVR, unde acesta are, pe plan local, ºi o emisiune.
“Eu personal nu voi mai pune piciorul în TVR pânã ce nu-mi vor prezenta scuze publice”, a susþinut Astãrãtoae.
Acesta a precizat cã ºi organe de presã “ataºate puterii” i-ar fi creat o imagine defavorabilã în opinia publicã prin materialele publicate.
“Marea majoritate a ziariºtilor mi-au murdãrit imaginea, mi-aþi murdãrit imaginea într-o manierã incalificabilã ºi dacã voi consideraþi cã a distruge o familie este în interesul societãþii, vã doresc ca ºi dvs. sã trãiþi astfel de momente”, a spus Astãrãstoae.
Astãrãstoae a menþionat cã urmeazã sã fie audiat de DNA în acest dosar, dar a subliniat cã nu a fost informat asupra momentului în care trebuie sã se prezinte în faþa procurorilor. “În seara când au fost audierile (audierile a doi directori UMF reþinuþi în acest dosar, n.r.) am fost informat asupra reprogramãrii audierii mele”, a susþinut rectorul UMF, acesta fiind chemat iniþial la audieri în ziua de miercuri.
Procurorii DNA Iaºi au reþinut la începutul acestei sãptãmâni trei persoane în dosarul privind trucarea unei licitaþii la UMF, douã dintre acestea ocupând funcþii de conducere în cadrul universitãþii, iar a treia fiind directorul firmei care a câºtigat licitaþia pentru realizarea unei platforme de e-Learning. Cei trei au fost prezentaþi Tribunalului Iaºi cu propunere de arestare preventivã, dar instanþa ºi-a declinat compentenþa, iar cauza urmeazã a fi judecatã de Curtea de Apel. Între timp, cele trei persoane au fost eliberate, ordonanþele de reþinere emise de procurorii DNA expirând.
Comentariu saccsiv:
Cititi va rog si:
VIDEO: Dr. Vasile Astarastoae critica cardul de sanatate cu cip
OMUL ZILEI – Vasile Astarastoae, seful Colegiului Medicilor din Romania despre gripa porcina: „Acest tam-tam…mi se pare exagerat”
E clar ca omul deranjeaza. Ca e vinovat sau nu in cazul respectiv nu stiu, insa e iarasi clar ca nu s-a procedat corect.
Sursa:
SACCSIV]]>
Post Views: 0