Voi folosi acest prilej pentru a aduce aminte de inca un mare erou al Primului Razboi Mondial, infatisat pe o serie de monumente din tara, unul dintre ele aflandu-se chiar in fata garii Busteni. Pe un soclu cu marmura alba se afla statuia din bronz a unui ostas cu mana stanga amputata, dar care tine cu dreapta o grenada, ca si cand s-ar fi pregatit sa o azvarle in randurile inamice.
Astfel este infatisat caporalul Constantin Musat, cu doar cateva momente inainte de a muri, o imagine elocventa pentru sacrificiile facute de acest neam pentru apararea pamantului romanesc, dar si pentru dobandirea unitatii sale in timpul Primului Razboi Mondial.
Un erou printre eroi
Daruirea ostasilor romani dovedita de-a lungul acelor ani turbulenti a ramas intiparita in aceasta unica si inaltatoare imagine ce reflecta un dramatism infiorator. Cu mai mult de trei sferturi de tara cotropita, armata romana a avut ultima rezistenta in timpul luptelor din asa-numitul “triunghi de foc”.
Din aceasta cauza, bataliile de la Marasti, Marasesti si Oituz pot fi considerate punctul de cotitura, un miracol ce s-a infaptuit datorita vointei de fier a acelor romani ce au inclestat cu darzenie glia stramoseasca si au refuzat a-i da drumul.
Luptele din timpul campaniei din 1916
Printre acestia s-a numarat si Constantin Musat. Izbucnirea Primului Razboi Mondial l-a surprins incadrat in Regimentul 2 Graniceri, detasat pe culmile Muntelui Susai. Intrarea tarii in razboi, in 1916, l-a purtat dincolo de granita, participand in luptele pentru eliberarea Brasovului.
Odata cu infrangerile suferite de armata romana, il putem intalni in confruntarile de-a lungul defileului Oltului, iar apoi regimentul din care face parte se retrage in Muntii Vrancei.
In bataliile date in Rapa Rosie, acesta e ranit de mai multe ori, dar refuza sa fie scos de pe campul de lupta. Intr-unul din atacuri o schija ii strapunge bratul stang.
Inca un cuvant de spus
Este operat de urgenta, dar severitatea ranii face necesara amputarea mainii. Dupa o perioada de recuperare in Iasi, apare in fata comisiei medicale. Desi pentru oricare alt soldat pierderea unui membru ar fi insemnat indiscutabil lasarea la vatra, Constantin Musat a insistat sa ii fie permis sa isi serveasca in continuare tara, in rolul de grenadier.
Nezdruncinat in dorinta sa, in ciuda faptului ca tocmai suferise o trauma grava, este aruncat din nou in valtoarea razboiului. Este citat prin inalt ordin de zi si avansat la gradul de caporal.
Inca de pe atunci devenise o legenda printre ceilalti ostasi, dar si un exemplu. Nefiindu-i in putinta a trage cu arma, acesta arunca grenade cu bratul drept, spre admiratia camarazilor sai care isi reinnoiau eforturile vazandu-l pe acesta cum lupta in primele randuri.
Moartea glorioasa a caporalului Musat
Cu un picior infipt ferm in pamant, cerand sa i se dea grenade, asa isi gaseste si obstescul sfarsit, in timpul confruntarilor de la Oituz, in august 1917.
A murit in timpul apararii dealului Cosna, intr-una din cele mai brutale inclestari ce s-au dat in timpul razboiului, mii de ostasi romani dandu-si viata pentru aceasta culme.
Amintiri ale celor ce l-au urmat
Jertfa sa nu a ramas fara ecou. In 1923, ostasii Regimentului 2 Graniceri au ridicat o cruce pe locul unde caporalul Musat si-a pierdut viata.
Crucea ridicata de fostii camarazi a fost apoi mutata, in 1977, langa Monumentul Eroilor de pe dealul Magura, inchinat celor 14.000 de ostasi morti in timpul Bataliei de la Oituz. Pe amplasamentul vechii cruci a fost ridicata o alta asemanatoare.
O contributie importanta a avut-o si sculptorul Ion Dimitriu-Barlad, acesta fiind insarcinat cu realizarea a trei statui apartinand eroului, aceste monumente luand toate numele de “Ultima grenada a caporalului Musat”.
Una dintre ele se afla la Barlad, una la Braila si ultima la Busteni. Referitor la cea din urma, este de remarcat ca la dezvelirea acesteia, de pe data de 9 septembrie 1928, a luat parte si Regina Maria, venita pentru a omagia memoria caporalului.
In prezent, tot in Busteni, au inceput sa aiba loc anual ceremonii dedicate intrarii Romaniei in razboi, un moment special fiind acordat cinstirii personalitatii lui Constantin Musat.
Sursa: vilafrida.ro
]]>