Salariile chinezilor le-au depasit pe cele ale romanilor, in Beijing si in alte orase mari din China salariul minim ajungand la 150-180 de euro, in timp ce in Romania salariul minim este de circa 160 de euro.
Astfel, salariile din unele fabrici din China au ajuns la niveluri comparabile cu Europa de Est, scrie realitatea.
La inceputul lunii ianuarie, autoritatile din orasul Shenzen, din sudul Chinei, unde salariile au fost intotdeauna cele mai ridicate din tara, au anuntat cresterea venitului minim cu 16% din februarie, la 1.500 yuani (circa 180 euro). In Beijing, capitala tarii, salariul minim a urcat cu 8,6%, la 1.260 yuani (circa 150 euro). Spre comparatie, in Romania salariul minim este de circa 160 de euro.
Investitorii aleg China, in defavoarea Europei sau SUA
Pentru cei care spera ca locurile de munca in fabrici cu salarii mai bune vor reveni in Europa si SUA, cotidianul britanic Financial Times a intocmit o lista de motive pentru a avea indoieli. Acestea sunt calificarea fortei de munca din China, dimensiunea tarii, infrastructura, lanturile de aprovizionare si dezvoltarea pietei de consum.
O mare parte din cei care conduc fabrici in China au lucrat in productie intreaga lor viata. In sudul Chinei exista “o armata” de personal calificat si cu experienta, aflat de 20-30 de ani in industrie, informeaza incont. Putine regiuni din lume pot oferi un astfel de nivel de expertiza in orice domeniu al industriei prelucratoare.
Cum a ajuns China sa egaleze salariile din Europa de Est?
Dimensiunea tarii este de asemenea un avantaj, potrivit finantistii. Salariile in unele fabrici din China au atins deja niveluri comparabile cu Europa de Est – tari UE ca Romania si Bulgaria, dar niciuna din aceste tari nu are forta de munca necesara pentru constructia de fabrici care angajeaza sute, mii si chiar zeci de mii de persoane, spre deosebire de sudul Chinei/