Sarea este cel mai utilizat condiment in bucatarie. Fara sare e stiut ca mancarea nu are gust. In acelasi timp, insa, sarea are si foarte multe utilizari, interne si externe, in sanatate. Dar nu orice fel de sare, nu cea fina, folosita la gatit ci sarea mare, naturala, neprelucrata, cea folosita de gospodine toamna, la pus muraturile.
Ca remediu natural pentru sanatate, sarea poate fi utilizata, in diferite afectiuni, atat intern, cat si extern sub forma de bai, spalaturi sau cataplasme. Specialistii au constatat ca sarea marina nu e cu nimic mai sanatoasa decat sarea obisnuita, de bucatarie, cea neprelucrata, singura diferenta fiind costul sarii marine, de vreo zece ori mai mare.
E bine ca persoanele care au tensiunea mica ori aritmie cardiaca sa ia dimineata, pe nemancate, un varf de cutit de sare, timp de sase luni. Daca tusea uscata pe care o ai de atata timp, nu-ti mai trece, pune pe limba cateva granule de sare si lasa-le sa se topeasca precum bomboanele antitusive.
Baile cu sare se recomanda pentru tratarea reumatismului si a durerilor articulare, in afectiuni ginecologice sau dermatologice, cum ar fi psoriazisul sau alte tipuri de eczema.
Pune in apa fierbinte din cada un kg de sare mare si amesteca bine pana cand se dizolva toata. Apa nu trebuie sa treaca de talie cand stai sezut si baia nu trebuie sa dureze mai mult de 20 de minute. Se recomanda cel putin doua bai pe saptamana, de preferinta seara, ca sa nu se mai iasa din casa.
Se pot face de asemenea, bai partiale cu sare. Baile de sezut calmeaza simptomele infectiilor urinare. Se folosesc cinci linguri de sare la un litru de apa. Baile cu sare la picioare sunt recomandate in caz de raceala. Se pun zece linguri de sare la un litru de apa.
Daca esti racit si te doare in gat, fa gargara cu apa calda in care ai dizolvat doua lingurite de sare intr-o cana de apa. Solutia – apa cu sare – are efect dezinfectant si calmant, grabind, totodata, vindecarea.
Nasul se desfunda imediat cu o solutie preparata dintr-o lingurita de sare dizolvata intr-un pahar de apa calda. Se pune apa in palma si se trage alternativ, cand pe o nara, cand pe cealalta. Nu apelati la acest procedeu daca narile sunt ranite si va ustura. Va vor ustura si mai tare.
In intoxicatii, voluntare sau involuntare, cu substante luate pe cale orala, sarea este un leac imediat si de mare folos. Intr-un litru si jumatate de apa se dizolva o lingura de sare naturala si solutia se bea rapid, pe nerasuflate. Imediat se produce o senzatie puternica de voma si continutul stomacului este evacuat in intregime.
Compresele calde cu sare sunt adesea folosite in diferite situatii. Fa un saculet din panza sau foloseste o soseta din bumbac. Incalzeste sarea in ceaunul de tuci, pune-o in saculet si, daca te simti oboist dupa o zi mai stresanta, aplica-l pe ceafa.
Daca tusesti, pune pe piept acelasi saculet cu sare incalzita si acopera-te cu o patura groasa. Durerile puternice cauzate de vreme sau de pietre la rinichi pot fi, de asemenea, stopate folosind compresele cu sare calda.
Atentie! Sarea este contraindicate persoanelor hipertensive si celor care sufera de gastrita hiperacida , ulcer sau tromboza avansata. Se stie ca orice lichid care intra in contact cu pielea ajunge si in organism. Persoanele suferinde de bolile de mai sus, vor face bai cu sare numai dupa ce vor discuta cu medicul de familie.
sursa: ziare.com
]]>