Planul Chinei de a crea un fond de 300 miliarde de dolari a trezit suspiciuni la Washington si temeri la Bruxelles. Pretextul oficial al Beijingului este ca banii vor fi folositi pentru salvarea tarilor cu datorii din zona euro.
La prima vedere, intentia Chinei de ajutorare a tarilor afectate de criza datoriilor suverane este evidenta. Totusi, interesul statului chinez pentru obligatiunile emise de Europa si SUA se apropie de sfarsit, puncteaza Reuters.Dezastrul din Europa, randamentele care au inregistrat scaderi record si un dolar depreciat sunt semne clare pentru China. Beijingul isi da seama ca trebuie sa schimbe unghiul de abordare al investitiilor.
“China a inteles ca activele reale sunt mai bune decat promisiunile fara acoperire si ratele mici ale dobanzilor”, a spus Paul Markowski, presedinte al MES Advisers si consilier pe problemele de politica monetara externa ale Chinei, pe pietele financiare globale.
Beijingul a urmarit timp de doi ani cum criza a sufocat Europa si cum cererea de exporturi a scazut. In conditiile in care continentul european este cea mai mare piata de desfacere pentru China, lectia a fost una dura pentru Beijing.
Beijingul a fost un vanzator net de instrumente financiare emise de Trezoreria SUA cu scadente de un an sau mai mici. Acum pare ca se orienteaza catre datorii americane cu maturitati mai mari si randamente putin mai ridicate.
Statul chinez ramane cel mai mare detinator strain de instrumente financiare americane, cu active de 1.611 miliarde de dolari la finele lunii iunie 2010.
La sfarsitul anului trecut, 65% din portofoliul chinez de valuta era investit in active denominate in dolari.
Acum insa, managerii rezervelor valutare au remarcat un interes al Beijingului pentru a achizitionarea activelor reale. China nu mai vrea sa furnizeze fonduri pentru acoperirea deficitelor SUA sau pentru recapitalizarea institutiilor si guvernelor europene.
300 de miliarde de dolari, excesul de rezerve valuare al Chinei
Suma de 300 de miliarde de dolari este in concordanta cu suma pe care analistii au identificat-o ca fiind exces de rezerve valutare.
China este interesata sa cumpere “actiuni, obligatiuni corporative, imobiliare… orice lucru de care guvernele vor sa scape“, spune o sursa implicata in tranzactionarea schimburilor valutare pentru bancile centrale, care a preferat sa ramana anonima.
In ciuda unor presiuni pe piata locala, investitorii chinezi au inteles ca trebuie sa se reorienteze, rapid. Mai ales in contextul in care ratingul triplu A nu mai este o certitudine.
Fondul de investitii va fi infiintat de Banca centrala din China si va fi afiliat Administratiei de stat pentru valuta, departament al bancii centrale insarcinat cu managementul zilnic al rezervelor valutare de 3.200 de miliarde de dolari ale Chinei.
sursa: bussiness24.ro
comentariu rapcea.ro: ceea ce frapeazã la articole de genul ãsta, e faptul cum așazișii economiști au inventat un limbaj alambicat, uneori aberant, care cosmetizeazã sau ascunde adevãruri simple. Exemplu:
Mugur Isãrescu: “Cred ca in acest an cresterea economica se va situa in jur de 6%, institutul de prognoza vorbeste de 6,5%, deci nici vorba de recesiune. Prima oara am ramas mut, apoi nu am stiut cum sa reactionez cand am auzit la toate posturile cum lideri de opinie spuneau ca intra economia Romaniei in recesiune. Nu vad nici un fel de recesiune. In definitia pe care o stim noi, ca economisti, de slabire pana la crestere negativa in doua trimestre a cresterii economice
“.
Ce mama naibii e aia “creștere negativã” ?! Ori e CREȘTERE, ori e SCÃDERE !
La fel și în articolul de mai sus, ni se spune o chestie extrem de gravã: China s-a sãturat sã mai adune baloții de hârtii fãrã valoare ai americanilor și europenilor (dolari, euro, obligațiuni la termen). S-a prins (cam târziu, ce e drept), cã banii nu au valoare, și vrea sã cumpere cu ei chestii reale, cum ar fi afaceri, case, terenuri, și cam tot ce se poate cumpãra și vinde. Deci, chinezul vrea sã intre în piața realã, în Europa și America, la concurențã cu rusul și japonezul, care tot cumpãrã de vre-o 20 de ani.
Puținã lume știe cã, la ultima evaluare a proprietãții funciare a teritoriului Marii Britanii, s-a descoperit cã mai bine de 70 % din domeniul imobiliar (însemnând case și terenuri), aflate în circuitul juridic civil, NU SE AFLÃ ÎN PROPRIETATEA ENGLEZILOR, ci a strãinilor (chinezi, japonezi, indieni – mai ales, și ruși). Întrebarea mea este: dacã începe – Doamne ferește, vre-un rãzboi, ce va apãra tânãrul englez -chemat sã lupte cu arma în mânã ? Cam aceeași poveste a fost plãnuitã și pentru noi. Recent, auzisem un zvon cã Israelul a injectat în piața româneascã imobiliarã, prin diverse persoane fizice sau juridice israeliene, cam 3 miliarde de euro, cu care încearcã sã cumpere orice înseamnã proprietãți în România. Acum, vine la concurențã cu China, care nu vrea nici ea sã rãmânã cu banii fãrã valoare în seif.
]]>