Cercetatorii de la Universitatea de Stiinta Tokio au reusit sa faca bateriile sa functioneze cu zahar, acestia estimand ca astfel de baterii ar putea aparea pe piata in cinci ani.
Se pare ca zaharul era ingredientul lipsa pentru a construi bateriile reincarcabile, mai robuste, mai ieftine si capabile sa stocheze mai multa energie, relateaza Gizmag.
Cresterea cererii pentru litiu, un metal care se gaseste mai ales in regiunile sensibile din punct de vedere politic, tari precum Bolivia, Chile, Argentina si China, a facut ca unele state, cum ar fi Japonia, sa caute noi variante pentru realizarea de baterii reincarcabile de inalta performanta, insa ieftine.
Shinichi Komaba si echipa sa au descoperit ca zaharoza poate fi convertita cu usurinta intr-un material ieftin si eficient pentru anodul unei baterii cu ioni de sodiu.
In cadrul experimentelor, zaharoza a fost incalzita la temperaturi de 1.500 de grade Celsius, intr-un mediu controlat, fara oxigen. A rezultat o pulbere de carbon, care, atunci cand este incorporata intr-o baterie de sodiu-ion, poate atinge o capacitate de stocare cu 20% mai mare decat carbonul conventional.
]]>